In onze 'Basiscursus verhalen vertellen' leer je hoe je een bestaand verhaal naar eigen hand zet en beeldend aan een publiek presenteert. De cursus is er in verschillende varianten (losse dagen, avonden of aaneengesloten week), maar de inhoud is steeds hetzelfde. Hieronder vind je aanvullend materiaal bij alle basiscursussen, zoals (voorbereidings)opdrachten en leestips.
Lesinhoud
Voorbereiding en opdrachten
De werkbladen kun je gebruiken om een keer extra oefenen met de stof uit de cursus. Ze zijn ook handig om zelfstandig met de lesstof aan de slag te gaan als je onverhoopt een les mist, of bij de voorbereiding van je verhaal voor de laatste bijeenkomst.
Tip: Draag tijdens de lessen 'gemakkelijk' schoeisel.
Online kennismaking
Voor aanvang van de cursus mailen we je een link naar een digitaal prikbord (Padlet). Hier kun je alvast kennis met elkaar maken en delen waarom je de cursus gaat volgen. Voel je vrij om op elkaar te reageren.
Module over Verhaalopbouw en Beeldend vertellen
Eerste dag vierdaagse cursus, eerste en tweede bijeenkomst avondcursus en blended cursus.
- Dramatische opbouw van een verhaal (om bij te schrijven)
- Dramatische opbouw van een verhaal: storyboard (om te tekenen)
- Voorbereiden van een verhaal: 5 opdrachten die je helpen om grip te krijgen op je verhaal
- Leidmotieven: voorbeelden met picto's
- Werkblad verhaalopbouw en leidmotief: in 6 stappen naar een nieuw verhaal
- Werkblad Sfeertekening
- Verhaal - Raadsel van de koning (wachtwoord krijg je van de docent)
Verhaal zoeken
Je sluit de basiscursus af met de presentatie van een door jou zelf gekozen kort verhaal. In onderstaand document kun je lezen waaraan het verhaal moet voldoen en hoe je je keuze kunt doorgeven aan de docent.
Let op: de docent zal tijdens de eerste les extra aanwijzingen en tips geven, dus wacht even met zoeken tot na de eerste cursusbijeenkomst!
- Download de voorbereidingsopdracht 'Verhaal zoeken'
- Deze pagina met links naar verhalenwebsites kan helpen bij je zoektocht
Tijdens de basiscursusvakantieweek hebben deelnemers niet altijd de mogelijkheid om online op zoek te gaan naar een verhaal. Voor hen maakten we onderstaande reader met een aantal verhalen waaruit je (op jouw vakantieadres) kunt kiezen. Het wachtwoord hiervoor ontvang je tijdens de eerste les.
Feedbackmodel
Tijdens de cursus werk je soms in groepjes. Om op elkaars vertelling te reflecteren gebruiken we het Ik-Ik-Jij-Jij-feedbackmodel.
Module persoonlijke verbinding en de werking van emotie in verhalen
Tweede dag vierdaagse cursus, derde en vierde bijeenkomst avondcursus, derde (en fysieke) bijeenkomst blended cursus.
Module Perspectief
Derde dag vierdaagse cursus, vijfde en zesde bijeenkomst avondcursus, vierde en vijfde bijeenkomst blended cursus.
Voorbereiden op de eindpresentatie
Laatste dag vierdaagse cursus, een na laatste en laatste bijeenkomst avondcursus en laatste dag (fysiek) blended cursus.
In de laatste les(sen) werk je aan de presentatie van je verhaal. In onderstaande pdf's lees je hoe je je voor deze dag kunt voorbereiden.
Na de cursus
Verwerkingsopdrachten
Het is het meest effectief wanneer je je per vertelling focust op een van de vaardigheden uit de basiscursus. Daarom hebben we bij iedere vaardigheid een opdracht ontwikkeld om je op gang te helpen:
- Verwerkingsopdracht Verhaalstructuur
- Beeldend vertellen en Sfeer
- Verwerkingsopdracht Basishouding
- Verwerkingsopdracht Perspectief en Werkblad Perspectief
Samen oefenen
Ben je op zoek naar een geschikte plek om je verhalen samen met anderen te oefenen? Dan is een vertelkring misschien iets voor jou. Een vertelkring is een groep vertellers die regelmatig bij elkaar komt (meestal maandelijks) om samen te oefenen, uit te proberen en commentaar te geven. Er zijn vele vertelkringen, in soorten en maten: met en zonder begeleider, wel en niet optredend en van uiteenlopende niveaus. Hier vind je een overzicht van vertelkringen die bij ons bekend zijn.
Is er bij jou in de buurt nog geen vertelkring actief? Dan kun je misschien met andere geïnteresseerden je eigen vertelkring starten. Tips hiervoor vind je in onderstaande handleiding die werd ontwikkeld in opdracht van (voormalig) podium de Verhalenboot. Wanneer je deelnemers zoekt voor je vertelkring kun je daar een oproep voor doen in onze maandelijkse nieuwsbrief of in onze Facebookgroep.
Facebookgroep
Wil jij graag meer contact met andere vertellers en op de hoogte blijven van leuke vertelactiviteiten? Op Facebook is een (besloten) groep, speciaal voor en door (oud)cursusdeelnemers, het Vertelacademie Netwerk op Facebook. Je kunt er terecht met vragen en oproepen en er worden vaak handige tips of links gedeeld. Naast cursisten van de Vertelacademie zijn ook veel ervaren (professionele) vertellers en vertelorganisaties lid van de groep.
Vertelpodia
Wil je na al het oefenen ook wel eens voor echt publiek vertellen? Op verschillende plekken in het land worden regelmatig open podia georganiseerd, waar vaak ook beginnende vertellers welkom zijn (meestal in het voorprogramma). Je vindt een overzicht van vertelpodia op deze pagina.
Vervolgcursussen
Na de basiscursus kun je afhankelijk van je persoonlijke ontwikkeling als verteller, interesses of de doelgroep waaraan je wilt vertellen, kiezen voor het volgen van een workshop waarin een bepaalde vaardigheid wordt verdiept of die inzoomt op het werken met een specifieke doelgroep. De meeste cursussen en workshops die de Vertelacademie aanbiedt kun je met de basiscursus op zak volgen.
Leerroute: aandachtspunten en opdrachten
Meer leren
- Tips en Tricks uit het tijdschrift Vertel Eens (2009) over het kostuum van de verteller
- Tips en Tricks uit het tijdschrift Vertel Eens (2008) over de inrichting van de vertelruimte.
Op het Vertelacademie Blog publiceerden we een lijst met interessante boeken voor (beginnende) verhalenvertellers.