Welke boeken zijn onmisbaar voor (beginnende) verhalenvertellers? We stelden deze vraag aan onze docenten, aan studenten in onze leerroutes en aan leden van onze Facebook-groep. Uit de lijst met suggesties van bekende en minder bekende boeken maakten we onderstaande selectie.
Waarom we verhalen vertellen
Waarom vertellen mensen elkaar zo graag verhalen en wat voor effect hebben ze op ons? Veel boeken over dit onderwerp zijn gericht op marketeers en managers. Voor de ‘gewone’ verhalenverteller zijn deze twee (engelstalige) boeken de moeite van het lezen waard:
- The storytelling Animal, door Jonathan Gotschall
- Into the woods, door John Yorke
Leren verhalen vertellen
Leren vertellen doe je natuurlijk in een van onze cursussen ;-) Maar wil je graag een en ander rustig nalezen of heb je behoefte aan extra oefeningen en werkvormen? Dan zijn deze twee boeken interessant:
- Professioneel vertellen, door mede-oprichter van de Vertelacademie Marco Holmer (uitverkocht, alleen nog verkrijgbaar als e-book)
- The Storyteller’s Way, geschreven door Ashley Ramsden and Sue Hollingsworth, docenten van de Britse International School of Storytelling
Oefeningen en werkvormen
Ben je leerkracht en wil je zelf gaan vertellen én je leerlingen verhalen laten vertellen? Dan zijn deze boeken beslist aanraders:
- Een schatkist vol Vertelgeheimen, geschreven door Hans van Woerkom.
- Verdwalen in verhalen. De klik met je ik, door Anne van Graswinckel en Jelle F. Post.
Het eerste boek geeft een aanpak hoe je een verhaal kunt voorbereiden om te vertellen, inclusief video’s en een groot aantal vertelklare verhalen. Daarnaast bevat het boek een groot aantal oefeningen en spelletjes die je met kinderen kunt doen om hen te stimuleren te gaan vertellen.
Het tweede boek is een kleurige bundel met op iedere dubbele pagina een praktische werkvorm die je (meestal) zo kunt uitvoeren.
Beide boeken richten zich op het werken met basisschoolleerlingen, maar veel van de genoemde werkvormen zijn ook prima bruikbaar bij andere doelgroepen!
Vertellen voor verschillende doelgroepen
Voor andere doelgroepen dan kinderen kregen we deze twee suggesties:
- Storytelling en de wereld, hoe het delen van verhalen kan bijdragen aan persoonlijke groei en sociale impact, geschreven door Arjen Barel van het Storytelling Centre.
- Een hart vol verhalen, door Desirée van Keulen; een boek met verhalen voor mensen met dementie.
Met dit laatste boek zijn we aangekomen bij de verhalenbundels.
Klassieke verhalen
Beroemde verhalen die niet mogen ontbreken in de bibliotheek van een verhalenverteller zijn onder andere de sprookjes van Grimm en Andersen, Griekse en Noordse mythen, de Bijbel, epische verhalen zoals Ilias, Odyssee, Kalevala en Mabinogi, schelmenverhalen van Anansi, Nasrudin Hodja en Tijl Uilenspiegel en talloze andere volksverhalen.
Veel van deze klassiekers worden nog herdrukt, maar er zijn ook leuke series waarvan je de delen goedkoop tweedehands kunt krijgen, bijvoorbeeld:
- Sprookjes uit wereldliteratuur, van Uitgeverij Elmar. De titel van de serie is wat verwarrend, want hij bevat behalve sprookjes ook andere volksverhalen.
- The Pantheon Fairy Tale and Folklore Library. Vertelacademie-docent Rudolf Roos beschreef deze serie op zijn engelstalige blog.
Tot slot willen we nog twee verhalenbundels eruit lichten:
- De ongeschminkte Grimm, van Patricia van Reet; een boek met de oer-versies van een aantal verhalen uit de sprookjes van Grimm, vaak schetsmatige onopgesmukte optekeningen, met achtergrondinformatie.
- National Epics, door Kate Milner Rabb; een uitgave uit 1937 met veel grote epische verhalen, gratis te downloaden in Project Gutenberg.
De Vertelacademie bibliotheek
Wist je dat veel van bovengenoemde boeken ook in de bibliotheek van de Vertelacademie staan? Loop gerust een keer binnen op ons kantoor in de Berenkuil in Utrecht of vraag of je even mag kijken op een dag dat je cursus volgt in de Berenkuil. De boeken zijn gratis te leen.