Heb je nog vragen over de leerroute? Kijk dan eerst hier bij de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Ik volgde een vertelcursus bij een andere aanbieder, kan ik daarmee in de Leerroute instromen?
Antwoord: Dat kan! We hebben hiervoor een speciale regeling bedacht. Download hier de vrijstellingsregeling.
Ik volgde een tijdje geleden de basiscursus, kan ik ook later nog met een Leerroute starten?
Antwoord: Dat kan! Als het meer dan een jaar geleden is dat je de cursus volgde, krijg je eerst een intakegesprek. Daar kun je meer over lezen in onze vrijstellingsregeling. Download hier de vrijstellingsregeling.
Wanneer kan ik met de leerroute starten?
Antwoord: De basiscursus is de eerste module die je volgt, dus als er een basiscursus plaatsvindt kun je meteen starten met de Leerroute.
Op de pagina met basiscursussen staan alle cursusdata op een rij.
Wanneer ben ik definitief ingeschreven?
Antwoord: Na de basiscursus krijg je van de basiscursusdocent een bindend studieadvies. Dit advies bepaald of je definitief voor de Leerroute bent ingeschreven.
Je kunt er hier meer over lezen. Je bent het inschrijfgeld (zie de kostenspecificatie in het lesplan) pas verschuldigd nadat je definitief bent toegelaten in de Leerroute.
Kan ik later nog stoppen met de Leerroute?
Antwoord: Je bent niet verplicht om de hele Leerroute af te maken. Je schrijft je voor iedere module apart in en voor iedere workshop of cursus gelden de standaard inschrijvingsvoorwaarden. Je betaald jaarlijks inschrijfgeld per 1 september. Daarvoor krijg je voor de zomervakantie een herinnering, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om uit te schrijven of een tijdelijke time-out te nemen.
[slider=Wat is het verschil tussen de twee afstudeerrichtingen?}
Antwoord: Bij Vertellen met en voor kinderen ontwikkel je een project waarin je zelf vertelt en je kinderen aan het vertellen brengt. Bij Vertellen voor groot publiek ontwikel je een solovoorstelling voor een doelgroep naar keuze. Kindervoorstellingen vallen dus, net zoals voorstellingen voor volwassenen of jongeren, onder 'Groot publiek'.
Wanneer heb ik een externe mentor nodig?
Antwoord: Pas als je bent toegelaten tot de afstudeerfase.
De leerroute bestaat uit twee fases: de eerste fase waarin je workshops volgt en praktijkervaring opdoet, en de afstudeerfase waarin je werkt aan je eindvoorstelling. De eerste fase wordt afgesloten met een tussenevaluatie. Aan de hand van je portfolio en een vertelling van 15-20 minuten beoordelen twee docenten of je je vertelvaardigheid voldoende hebt ontwikkeld voor de afstudeerfase.
Hoe maak ik een planning voor mjn Leerroute?
Antwoord: De leerroutes zijn zo ontwikkeld dat je ze goed kan combineren met werk, gezin of andere dingen die in jouw leven belangrijk zijn. Je maakt na het volgen van de basiscursus een globale planning voor jouw eerste jaar en bespreekt deze met jouw basiscursusdocent(e).
Hij of zij kan advies geven welke modulevolgorde past bij jouw leerproces en werkpunten. Tussen de workshops en cursussen die je volgt, plan je voldoende tijd in om het geleerde in de praktijk te brengen.
De meeste studenten hebben voor de 1e fase van de Leerroute 3 tot 3,5 jaar nodig. De afstudeerfase die daar op volgt duurt een klein jaar.
Hoe organiseer ik mijn praktijkopdrachten? Hoe zorg ik dat ik vertelervaring kan opdoen?
Antwoord: Onze ervaring is dat dit zich vanzelf gaat ontwikkelen. Het uitgangspunt is dat je jouw praktijk zelf organiseert, maar soms bieden zich ook mogelijkheden aan via het Vertelacademie Netwerk.
Je kunt ermee beginnen de mensen in jouw netwerk (bijvoorbeeld via sociale media) te laten weten dat je praktijkervaring wilt opdoen. Of benader een school of verzorgingshuis in jouw eigen woon- of werkomgeving.
Daarnaast zal je andere Leerroute-studenten ontmoeten die bepaalde contacten hebben. Er zijn verschillende (open) podia in het land waar je vlieguren kunt maken en als je wat verder bent met de Leerroute bieden we ook vanuit de Vertelacademie praktijkmogelijkheden aan in samenwerking met partners zoals podia en festivals.