Een van de succesfactoren van de Vertelacademie is haar brede samenwerking in het werkveld, met vertelorganisaties in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. De Vertelacademie is een kenniscentrum waar je als (leerroute)student naast workshops en cursussen ingangen vindt naar het professionele veld. Wij zijn vaak de sleutel naar de vertelwereld.
Onze leslocaties zijn natuurlijk belangrijke partners, maar daarnaast werken we ook veel samen met onderstaande partners in binnen- en buitenland.
Theaterbureau Het Verteltheater
Per 1 september 2023 deelt de Vertelacademie haar kantoor in Theaterhuis de Berenkuil met Theaterbureau Het Verteltheater. De verhuizing van Het Verteltheater naar de Berenkuil is een eerste stap naar een nauwere samenwerking tussen beide organisaties.
De Vertelacademie en Theaterbureau Het Verteltheater blijven zelfstandig naast elkaar opereren en de beide ‘merken’ zullen naast elkaar blijven bestaan: beide met een eigen identiteit, in verbinding met elkaar, vanuit gedeelde waarden, dat is ons uitgangspunt.
De Vertelacademie verzorgt onder de noemer ‘Vertellen kun je leren’ al 17 jaar vakmatig gedegen scholing voor liefhebbers in de vertelkunst, die het vertellen van verhalen willen toepassen in hun beroep, zoals professionals in onderwijs, culturele organisaties, erfgoedsector en bijvoorbeeld sociaal cultureel werk.
Theaterbureau Het Verteltheater is al 28 jaar impresariaat voor verteltheater, jeugdtheater en cultuureducatie, met voorstellingen voor theaters, scholen, bibliotheken, festivals en andere locaties. Wij streven naar artistieke kwaliteit verteltheater en ontwikkeling van de professionele vertelkunst in Nederland. Theaterbureau Het Verteltheater blijft haar aanbod met professionele vertellers en makers samenstellen.
Ernst Weerstra van Het Verteltheater en Raymond den Boestert van de Vertelacademie kennen elkaar als verteller al sinds 1993. Afgelopen vijf jaar werkten zij al samen en deze samenwerking willen ze nu verder uitbouwen. Zo is Ernst als cursusdocent en begeleider van afstudeervoorstellingen al aan de Vertelacademie verbonden.
Met onze samenwerking beogen wij beide organisaties verder te ontwikkelen en te laten groeien in artistieke en vakmatige kwaliteit en bereik. Er is een gezamenlijk aanbod workshops Verhalen Vertellen voor cultuureducatie, voor docenten en leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs, waarmee wij de tools bieden om zelf verhalen te gaan vertellen. Daarnaast gaan wij samen een ontwikkeltraject creëren om de professionele groei van jonge makers en jonge verteltalenten te ondersteunen.
Landcommanderij Alden Biesen
De Vertelacademie geeft regelmatig cursussen in het kasteel van Alden Biesen in Vlaanderen, meestal gekoppeld aan andere vertelactiviteiten.
Begin 2021 tekenden de directies van de landcommanderij en van de Vertelacademie een intentieverklaring voor een nauwere samenwerking in de komende jaren.
Akademie der Kulturellen Bildung Remscheid
De Vertelacademie en de Akademie Remscheid in Duitsland zijn duurzame samenwerkingspartners. Remscheid biedt een beroepsgeoriënteerde bijscholing in het vertellen ('Geschichten erzählen') voor medewerkers uit het jeugd- en jongerenwerk, kinderdagverblijven, scholen en bibliotheken, alsmede voor sociaal- spel-, theater- en cultuur-pedagogen. Meer dan vijftien jaar geven Vertelacademiedocenten hier les: Marco Holmer (inmiddels gepensioneerd) en Raymond den Boestert. Het doel is, dat de deelnemers het vertellen gaan inzetten in hun eigen beroepsveld.
Daarnaast is er ook regelmatig contact tussen (oud-)studenten van de Akademie Remscheid en van de Vertelacademie.
Uitgeverij Zwijsen
Vanaf 2022 werkt de Vertelacademie samen met Educatieve Uitgeverij Zwijsen, een grote leverancier van lesmethodes voor het basisonderwijs. Aanleiding voor de samenwerking is de uitgave van een splinternieuwe lesmethode voor taalonderwijs voor groep 4 tot en met 8: Taaljacht.
In Taaljacht werken leerlingen ieder najaar vier weken lang aan het thema Verhalen. Groep 7 en 8 leren daarbij niet alleen verhalen schrijven, maar ook verhalen vertellen. De lessen voor deze twee jaargangen werden geschreven door docent Melanie Plag van de Vertelacademie. Taaljacht komt op de markt in het schooljaar 2023-2024. De delen voor groep 7 en 8 zijn beschikbaar vanaf schooljaar 2024-2025.
De Vertelacademie is nog in overleg met de uitgeverij over de mogelijkheden van nascholing/bijscholing van leerkrachten op het gebied van storytelling, gekoppeld aan Taaljacht.
In de aanleiding naar het schrijfproces schreef Melanie een blog voor Zwijsen, hoe je op een laagdrempelige manier storytelling kunt inzetten in je klas voor waargebeurde verhalen.
Verhalenhuis Utrecht
Verhalenhuis Utrecht is een inspirerende ontmoetingsplek, een creatieve broedplaats en kleinschalig cultuurpodium, waar storytelling centraal staat.
Samen met Verhalenhuis Utrecht, Vertelacademie en Theater Kikker organiseerden we in 2023 samen het storytelling festival 'Vertel!'.
Federatie Nederlandse Vertelorganisaties
De Federatie Nederlandse Vertelorganisaties is in 2019 opgericht door de zes grootste vertelorganisaties van Nederland, waaronder de Vertelacademie. De Federatie stelt zich ten doel op landelijke schaal het verhalenvertellen in onderwijs, maatschappelijke organisaties, erfgoed en podiumkunsten een prominente plek te geven.
Raymond den Boestert (docent van de Vertelacademie) is voorzitter van het eerste bestuur van de Federatie.
Federation for European Storytelling (FEST)
De Vertelacademie is lid van deze Europese federatie, waarin vertellers, vertelopleidingen, vertelfestivals uit heel Europa zijn verenigd. De Vertelacademie is vertegenwoordigd bij de jaarlijkse FEST conferentie en ontplooit Europese Initiatieven op het gebied van ontwikkeling, opleiding en uitwisseling tussen festivals en opleiders.
Feuerspuren, Bremen
Het meertalige vertelfestival Feuerspuren wordt jaarlijks georganiseerd in de Bremense wijk Gröpelingen.
Leerroute studenten vertelden hier meermaals hun verhalen in het Nederlands en zelfs in het Fries. Wist je dat de Vertelacademie ook een workshop aanbiedt over Meertalig vertellen?
Stichting Vertellen
De Stichting Vertellen organiseert onder andere ontmoetingsdagen voor vertellers in samenwerking met vertelorganisaties of vertelkringen. De Vertelacademie organiseerde zo'n dag in 2010 en 2012.
Binnen Nederland namen Stichting Vertellen en Vertelacademie het initiatief voor de werkgroep Wereldverteldag die sinds 2009 de activiteiten voor World Storytelling Day coördineert binnen Nederland. Verder waren ze beide betrokken bij de verkiezing van de Jonge Verteller van het Jaar en - in samenwerking met andere vertelorganisaties - de totstandkoming van de Federatie van Nederlandse Vertelorganisaties.