Verdieping
Wil je het vertellen gaan toepassen in je werk? Of wil je je verteltechniek bijslijpen?
Hieronder vind je ons aanbod van cursussen en workshops over uiteenlopende onderwerpen, van stemgebruik en podiumpresentatie tot het omgaan met specifieke doelgroepen. Voor sommige cursussen heb je helemaal geen vertelervaring nodig, voor andere juist wel. Dit staat altijd vermeld in de beschrijving. Zo vind je altijd een cursus die past bij jouw ontwikkeling.
Wil je de basics leren van het verhalen vertellen? Onze populaire basiscursus staat op een andere pagina.
Een cursus op het grensgebied van vertellen en theater. Welke uitdagingen bieden theatertechnieken om de vertelkunst te verrijken? In het eerste gedeelte van de cursus wordt een drietal theatertechnieken verkend en getraind: het ruimtegebruik, de presentie van de verteller, en het uitspelen van korte scènes. Deze technieken worden in het tweede deel van de cursus toegepast op een verhaal dat de deelnemers vooraf hebben voorbereid.
Misschien herinner je je vaag de verhalen uit je jeugd: Jonas in de walvis, Daniel in de leeuwenkuil, Jezus die over het water loopt, Adam en Eva. Verhalen waar je als kind ademloos naar kon luisteren, maar waarvan je je nu afvraagt, waar gaat dit over en kan ik dit zo nog wel vertellen? Het kan ook zo zijn dat je nog nooit in aanraking bent geweest met verhalen uit de Bijbel. Of je bent juist heel vertrouwd met Bijbelverhalen. Of nu het eerste of het laatste het geval is, Bijbelverhalen zijn fantastische verhalen om te vertellen.
Hoe kun je de kleur en de klanken van jouw stem inzetten om een verhaal tot leven te brengen? Jouw stem is uniek, net zoals ieder verhaal dat je vertelt uniek is. Door op subtiele wijze met je stemgebruik te spelen, kun je de verbeelding van je luisteraars aansturen terwijl je vertelt.
Hoe zorg je ervoor dat een geïmproviseerd verhaal leuk en spannend genoeg blijft? Hoe bedwing je je originaliteit, zodat het verhaal zich kan ontplooien? Langs welke wegen kun je zo’n verhaal ontwikkelen? Uitdagingen genoeg om een interessante cursus te vullen.
Heb jij de smaak van het verhalen vertellen te pakken en wil je er nog beter in worden? In deze cursus word je uitgedaagd om jouw basisvaardigheden eens flink te verdiepen.
Je gaat aan de slag met het vormgeven van personages, het uitspelen van dialoog, het verbeelden van de ruimte en het gebruik van pauzes, ritme en timing. Na het volgen van deze cursus ben je technisch een sterkere verteller, die bovendien beter zijn eigen kwaliteiten kent.
Wil je je jonge publiek meer bij je verhaal betrekken? Wat hebben ze dan eigenlijk nodig? Vind je het lastig om een geschikt verhaal te vinden voor een bepaalde leeftijdsgroep? Of zou je kinderen ook wel eens zelf willen laten vertellen en weet je niet hoe je dat aan moet pakken?
Een verhaal komt tot leven dankzij de verbeelding van de verteller. De stem is hierbij een belangrijk instrument. Hoe klinkt de gemene oude heks? En hoe praat een beer die net wakker wordt na zijn winterslaap? Hoe kun je de hitte van de zon meebrengen in je stem als je vertelt over een paradijselijk strand?
Dit vertelweekend is een traditie en befaamd om zijn gezelligheid, jaarlijks in een weekend in het voorjaar, met workshops voor zowel beginnende als gevorderde vertellers. Ieder jaar staat een ander thema centraal en wordt er lesgegeven door (gast)docenten uit Nederland en België. De speciale locatie, het thema en de mix van deelnemers zorgt voor een bijzondere combinatie van leren, genieten van de natuur en ontmoeting.
Jongeren zijn een geweldig publiek, maar de bijzondere kenmerken van deze doelgroep vragen om een specifieke aanpak van de verteller. Wat voor tempo werkt het beste? Welke verhalen en welke vertelstijl passen bij jongeren? In deze workshop maak je kennis met het denken van de puber en wat dit voor invloed heeft op je vertelling.
Het fysieke aspect van de vertelling is minstens zo belangrijk als het gebruik van taal. Volgens velen is het zelfs bepalend in de communicatie tussen de verteller en zijn publiek.
Tijdens deze workshop onderzoek je aan de hand van de bewegingsleer van Laban je eigen bewegingen en pas je het geleerde toe in een verhaal, in de modus van de verteller en in die van een personage.