Je kunt onze leerroute doorlopen in je eigen tempo. Gemiddeld doen onze studenten ongeveer vijf jaar over de opleiding.
In de eerste jaren volg je curssussen en oefen je in de praktijk.
Wanneer je alle verplichte onderdelen hebt afgerond, is er evaluatiemoment voor toegelaten tot de tweede fase. In deze fase ontwikkel je een afstudeerproduct: dit kan een vertelvoorstelling zijn of een storytellingproject binnen een organisatie.
Eerste fase
Een deel van de cursussen en workshops is verplicht voor alle leerroutestudenten. Je legt daarmee de basis voor je vertelvaardigheid. Daarnaast kun je je specialiseren door workshops te volgen die passen bij jouw interesse of werk, bijvoorbeeld over het vertellen aan een specifieke doelgroep of van een bepaald genre. De volgorde van de modules ligt niet vast. Je bent vrij om te kiezen wanneer je welke workshop volgt. Iedere student volgt dus zijn eigen, unieke leerroute!
Daarnaast doe je praktijkervaring op met het vertellen. Dat kan in je eigen omgeving of op je werkplek, maar de Vertelacademie biedt leerroutestudenten ook regelmatig de mogelijkheid om op te treden tijdens festivals en evenementen. In onderstaand filmpje vertellen studenten over hun ervaringen op het vertelfestival in Zwolle.
In een portfolio documenteer je je leerproces. Daarin geven workshopdocenten feedback en doe je verslag van je eigen optredens en van voorstellingen die je hebt gezien. De communicatie rond het portfolio gaat via Teams.
De meeste studenten ronden de eerste fase in circa 3,5 jaar af.
Meer gedetailleerde informatie over de eerste fase, inclusief kostenspecificatie, vind je hier.
Tussenevaluatie
Afstudeerfase
In de afstudeerrichting 'Vertellen met en voor kinderen' ontwikkel je een vertelproject* dat je vervolgens gaat uitvoeren, bijvoorbeeld op een school of kinderopvang.
In de afstudeerrichting 'Vertellen voor groot publiek' maak je een solovoorstelling, met alles wat daarbij komt aan productie (bijvoorbeeld regelen van zaal, publiciteit en ticketverkoop.)
Tijdens het afstuderen werk je samen in een leergroep van twee of drie studenten. Je geeft elkaar feedback op je afstudeerplannen en vertelvaardigheid. Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding door twee of drie mentoren: een of twee docenten van de Vertelacademie en een externe mentor, een 'meester' uit het professionele veld.
De tweede fase wordt afgesloten met een presentatie of voorstelling, die wordt beoordeeld. Na een positieve beoordeling ontvang je een certificaat.
*) We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om ook in andere sectoren af te studeren met een vertelproject.
Verschil tussen leerroute en losse cursussen
Wanneer je inschrijft voor de Leerroute, volg je een opleiding en wordt er van je verwacht dat je met het geleerde in de praktijk aan de slag gaat en dat je tijd maakt om te reflecteren op je ervaringen. Bij dit proces krijg je begeleiding van de Vertelacademie:
- Je krijgt een online portfolio in Teams, waarin je reflecteert op je leerproces;
- Docenten van workshops en cursussen geven na afloop van hun cursus schriftelijke feedback in je portfolio;
- Je krijgt een persoonlijke begeleider van de Vertelacademie, die meeleest in je portfolio en die je om advies kunt vragen;
- De Vertelacademie organiseert online en fysieke bijeenkomsten, waarbij je met andere leerroutestudenten ervaringen kunt uitwisselen en samen kunt oefenen;
- De Vertelacademie biedt af en toe aan leerroutestudenten de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen voor publiek, in samenwerking met vertelpodia en festivals.
Je wordt toegelaten tot de afstudeerfase wanneer je de eerste fase van de leerroute met succes hebt gevolgd, maar niet wanneer je alle verplichte modules 'los' gevolgd hebt.
Aanmeldprocedure
Iedere leerroute begint met de Basiscursus verhalen vertellen. Wanneer je je hebt aangemeld voor een leerroute kun je je op website ook meteen aanmelden voor een basiscursus: dit gebeurt dus niet automatisch!
Wij informeren de basiscursusdocent. Op de laatste cursusdag voer je een intakegesprek met de basiscursusdocent. Als je aan alle competenties van de basiscursus hebt voldaan, wordt je toegelaten tot de leerroute. Pas op dat moment hoef je het inschrijfgeld voor de leerroute te betalen.
Volgde je elders al vertelscholing? Dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor de basiscursus. Je leest hier meer over in onze vrijstellingsregeling (pdf).
Onderstaand schema geeft een globaal overzicht van de opbouw van de opleiding. (Klik op de afbeelding om het schema op A4 formaat te bekijken/downloaden.)