In de eerste fase van de opleiding ontwikkel je je vertelvaardigheid door het volgen van curussen en workshops bij de Vertelacademie (modules) en door te oefenen in de praktijk.
Modules
Basiscursus
Iedere leerroute begint met de vierdaagse Basiscursus verhalen vertellen. Volgde je elders al vertelscholing? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling van de basiscursus.
De volgorde van de modules na de basiscursus ligt niet vast en is mede afhankelijk van jouw eigen leervragen en interesse. Je moet je zelf aanmelden voor de modules die je wilt volgen.
Verdieping
Een aantal modules is verplicht voor alle leerroutestudenten. Ze verdiepen de vertelvaardigheden waarmee je kennismaakte in de basiscursus:
- Verteltechniek: dialoog, ruimte en timing (4 zaterdagen)
- Stem als instrument van de verteller (1 zaterdag)
- Geef een verhaal aan je stem (1 zaterdag)
- Improviserend een verhaal vertellen (2 zaterdagen)
- Sprankelend op de planken (1 zaterdag)
- Theater en vertellen (2 zaterdagen)
Verplichte modules worden gewoonlijk een keer per jaar door de Vertelacademie ingepland. De cursus Verteltechniek bieden we twee keer per jaar aan.
Tussen de basiscursus en cursus Verteltechniek moet minstens een half jaar zitten om te kunnen werken aan de praktijkopdrachten. Je kunt er ook voor kiezen om na het afsluiten van de basiscursus eerst een van de andere (kortere) workshops te volgen.
Theater en vertellen sluit qua inhoud aan op de cursus Verteltechniek en kun je pas volgen als je de vaardigheden uit Verteltechniek al goed in de praktijk hebt geoefend.
Specialisatie
Na de basiscursus kun je meteen beginnen met specialiseren en modules volgen die passen bij jouw interesse of werk. Je volgt tijdens je hele leerroute minimaal 5 cursusdagen aan workshops om je te specialiseren.
Afhankelijk van je afstudeerrichting, is een aantal modules verplicht:
- Voor de afstudeerrichting Vertellen met en voor kinderen is de cursus Vertellen met en voor kinderen (3 dagen) verplicht;
- Voor de afstudeerrichting Verellen voor groot publiek zijn de cursus Opbouw van een vertelprogramma (3 dagen) en de workshop Vertellers in beweging (1 dag) verplichte onderdelen.
Naast deze verplichte onderdelen, kun je zoveel extra workshops/cursussen volgen als je zelf wenst, ook als het totaal op meer dan 5 dagen uitkomt. Al je keuzeworkshops worden bij je afstuderen vermeld op je certificaat. (Uitzondering hierop zijn eenmalige workshops en de Verteldriedaagse.)
Praktijk
Voorstellingen geven
Alleen door veel te oefenen kun je de stof uit de cursussen je eigen maken. In de loop van je leerroute geef je 35 vertelvoorstellingen waarvan je verslag doet in je portfolio. Deze voorstellingen organiseer je voornamelijk zelf in je eigen omgeving, bijvoorbeeld op je werk, op open podia of via je persoonlijke netwerk. Indien nodig, kan de Vertelacademie je adviseren bij het vinden van optreedmogelijkheden.
Kijkopdracht
Zoals bij ieder vak, kun je je eigen vaardigheid verbeteren door te kijken naar ervaren vakgenoten. Daarom bekijk je tijdens de hele leerroute tenminste 15 voorstellingen van professioneel vertellers. Ook hiervan doe je verslag.
Begeleiding
Portfolio
Tijdens de eerste fase van je leerroute hou je een online portfolio bij van je ontwikkeling. Daarin reflecteer je op wat je geleerd hebt tijdens de lessen bij de Vertelacademie en op je ervaringen in de praktijk. De docenten van de verplichte modules geven feedback op je reflectie. Voor het bijhouden van het portfolio gebruiken we Microsoft Teams.
Praktijkbegeleider
Iedere leerroutestudent heeft een vaste praktijkbegeleider. Deze docent kan meelezen in je portfolio en is jouw eerste contactpersoon bij de Vertelacaemie. Bij hem of haar kun je terecht met vragen over het in de praktijk omzetten van de lesstof of voor een werksessie om een verhaal te oefenen.
Voor de betaling van de begeleiding schaf je bij de start van je leerroute een strippenkaart aan. Afhankelijk van de vorm van begeleiding die je nodig hebt, betaal je per keer meer of minder strippen.
Intervisie- en oefenmomenten
De Vertelacademie fasciliteert enkele keren per jaar bijeenkomsten onder leiding van een docent. Met andere leerroutestudenten bespreek je in een intervisie praktijkcases of je vraagt feedback van de anderen op een vertelling waar je aan werkt. Deze bijeenkomsten worden zowel online georganiseerd, als fysiek in Theaterhuis de Berenkuil in Utrecht.
Evaluatie
De eerste fase wordt afgesloten met een tussenevaluatie. Aan de hand van je portfolio en een vertelling van 15-20 minuten beoordelen twee docenten of je je vertelvaardigheid voldoende hebt ontwikkeld voor de afstudeerfase.
Kosten en tijdsinvestering
Kosten
Je betaalt jaarlijks inschrijfgeld zolang je staat ingeschreven voor de leerroute. Het eerste jaar is het inschrijfgeld hoger in verband met de extra administratie. Bij aanvang van je leerroute schaf je een strippenkaart aan met 10 strippen voor begeleiding. Wanneer deze opgebruikt is kun je tussentijds een nieuwe kaart aanschaffen. Voor iedere module die je volgt krijg je een factuur zodra je je hiervoor aanmeldt.
Het is ook mogelijk om je werkgever de leerroute te laten betalen. Sommige werkgevers betalen liever de hele opleiding in een keer. In dat geval plaatsen we het bedrag in depot. De facturen voor deelname aan cursussen en jaarlijks inschrijfgeld worden dan van het depot afgeschreven.
Download hier een overzicht van de totale kosten van de eerste fase. Let op: dit is slechts een indicatie. Het prijsniveau wordt jaarlijks bijgesteld.
Tijdsinvestering
Het verschilt erg per student hoeveel tijd er gaat zitten in de leerroute. Dit is ook erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Naast de tijd voor het volgen van cursussen en workshops, moet je in ieder geval rekening houden met een flinke tijdsinvestering voor het oefenen in de praktijk en voor het bijhouden van je portfolio. In dit overzicht geven we een globale inschatting.