Dit vertelweekend is een traditie en befaamd om zijn gezelligheid, jaarlijks in een weekend in het voorjaar, met workshops voor zowel beginnende als gevorderde vertellers. Ieder jaar staat een ander thema centraal en wordt er lesgegeven door (gast)docenten uit Nederland en België. De speciale locatie, het thema en de mix van deelnemers zorgt voor een bijzondere combinatie van leren, genieten van de natuur en ontmoeting.
De Vertel3daagse is een activiteit gedragen door de community rond de Vertelacademie, met een grote rol voor vrijwilligers.
Voor wie?
Mensen die nog nooit verteld hebben worden op deze driedaagse op maat begeleid om hun eerste stappen te zetten om zich een verhaal eigen te maken en hun eigen vertelstijl te ontdekken. Mensen met meer ervaring worden ondergedompeld in een vertelbad.
De Vertel3daagse is er voor iedereen die wil leren vertellen, groeien in zijn vertelstijl, voor hen die uitdagingen durven aangaan en het experiment niet schuwen. Maar vooral ook voor iedereen die zin heeft in een fijn lang weekend rond ‘vertellen’ in een karakteristieke omgeving!
Praktisch: lesgeld, locatie, tijden
Datum en locatie: vrijdagavond 11 t/m zondagmiddag 13 april 2025, in de Wolfskuil in Ommen
Aankomst op vrijdag vanaf 17:00 uur, 18:00 eten). Vertrek op zondag om 15:00 uur.
De Wolfskuil ligt op loopafstand van station Ommen (zie kaartje hieronder of bepaal zelf je route via Google Maps).
Gratis parkeren op eigen terrein.
Docenten: info voor 2025 volgt
Lesgeld: € 395,00 vol pension, inclusief cursusgeld en btw NL
Maaltijden: de Vertelacademie heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De maaltijden bij onze activiteiten zijn daarom standaard vegetarisch (met een veganistische variant) - dit geldt voor de broodmaaltijden én de avondmaaltijd. Alleen als je een (medisch) dieet volgt, hoef je dit van tevoren te laten weten: vermeld het alsjeblief bij de 'opmerkingen' op het aanmeldformulier. In het geval van een dieet nemen we nader contact op.
Accomodatie
De locatie is sfeervol, maar eenvoudig en doelgericht ingericht, zonder luxe extra’s, zodat de Vertel3daagse voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar blijft.
Er zijn kamers voor 2, 3, 4, 5, 6 of 7 personen. Er zijn geen eenpersoonskamers en het aantal 2-persoonskamers is beperkt.
Je kunt het aangeven als je met bekenden samenkomt en op dezelfde kamer wilt overnachten. Zolang nog beschikbaar, geven we 2-persoonskamers uit aan deelnemers die tot hetzelfde huishouden behoren.
Om kosten te besparen vragen we je zelf een lakenset en handdoek mee te nemen.
We kunnen helaas geen korting geven als je thuis wilt overnachten. Wij betalen namelijk een vast, van tevoren vastgelegd, aantal bedden aan de Wolfskuil.
Samen reizen?
Alle deelnemers ontvangen een link naar een digitaal prikbord (Padlet): daar kun je alvast kennismaken en, indien gewenst, afspraken maken over carpoolen/ samen reizen.
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen voordat je belt of mailt.
Aanmelden
Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is.
Na inschrijving via de website, ontvang je direct een automatische e-mail met bevestiging. Een e-mail met factuur ontvang je zodra je deelname zeker is. We reserveren een aantal plaatsen voor deelnemers die nog niet eerder meededen aan de Vertel3daagse.
- Directe inschrijving voor deelnemers met een nieuwe gast: als je een vriend(in) of familielid meeneemt die nog nooit eerder heeft deelgenomen, kunnen jullie je meteen inschrijven. Vermeld dit dan allebei op het inschrijfformulier in het veld 'opmerkingen'.
- Gereserveerde plaatsen voor nieuwe deelnemers: We houden tot 15 februari 15 plaatsen vrij voor deelnemers die nog nooit eerder een Vertel3daagse hebben meegemaakt. Ben je nieuw? Vermeld dit in het veld 'opmerkingen'. Dan bevestigen we je deelname direct.
- Inschrijving voor eerdere deelnemers: heb je al eerder deelgenomen aan de Vertel3daagse en val je niet in de eerste categorie? Dan kun je je aanmelden en wordt je inschrijving na 15 februari bevestigd, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen. Bevestigingen worden verstuurd op volgorde van binnenkomst, dus wacht niet te lang met aanmelden.
Bekijk voor je inschrijft ook onze inschrijfvoorwaarden!
Wil je een veganistische maaltijd of volg je een (medisch) dieet, vermeld dit dan op het inschrijfformulier onder: “Overige opmerkingen.” (De maaltijden zijn standaard vegetarisch, dus dit hoef je niet te vermelden.)
Wat we verder graag van je weten en je ook kwijt kunt onder 'Overige opmerkingen':
- Kom je met iemand samen naar het weekend? Laat het ons weten als je met deze persoon samen op een kamer wilt overnachten.
- Indien je als cursusdeelnemer niet bij de Vertelacademie bekend bent, jouw eventuele vertel- of cursuservaring.
Docenten en vrijwilligers
Reinou Vogel is verhalenverteller en vakleerkracht muziek. Ze gaf meerdere trainingen en workshops op het gebied van muziek, vertellen en jeugdliteratuur. "Wat mooi dat in deze driedaagse twee van mijn liefdes: verhalen en muziek samenkomen! Ik heb er zin in!"
Helga Huisjes studeerde Docent Muziek aan het conservatorium in Zwolle en Taal- en Cultuurstudies (Taalwetenschappen) aan de Universiteit Utrecht. Zij specialiseerde zich in de invloed van muziek op (tweede)taalontwikkeling. Als muzikante begeleidde ze regelmatig vertellers bij hun voorstellingen.
Evi Rosiers is een gepassioneerd verhalenverteller met een eigen stem. Haar vertelstijl is warm en dynamisch, maar nooit vrijblijvend. Ze houdt van interactie met het publiek en flirt wel eens met comedy. Ze werkt in haar vertelvoorstellingen vaak nauw samen met een muzikant.
Marin Millenaar voltooide bij de Vertelacademie de leerroute 'Vertellen voor groot publiek' en studeerde met lof af aan de Podiumacademie in het Vlaamse Lier. Hij combineert het vertellen met maken van muziek, vooral met zijn twaalfsnarige gitaar, met of zonder zang. Dit doet hij het liefst in intieme optredens voor vrijwel alle mogelijke doelgroepen.
Tom van Mieghem is de drijvende kracht achter Theater Hutsepot (verteltheater, poppentheater, straattheater en workshops). Samen met zijn verhalen en muzikanten trekt hij dagelijks rond in het hele Nederlandstalige taalgebied en daarbuiten.
Simone van Laar is basiscursusdocent bij de Vertelacademie. Als freelance theatermaker/-docent werkte Simone voor diverse theatergroepen, theaterscholen en culturele instellingen. Voor haar vertelvoorstellingen voor Het Verteltheater werkte ze samen met live-muzikanten.
De organisatie is in handen van Raymond den Boestert (Vertelacademie), Esmée van Staveren (Vertelacademie), Margot Vermeulen (vrijwilliger) en Susan Overweg (vrijwilliger).
Margot Vermeulen is sinds 2007 hartstochtelijk vertelster en werkt als leerkracht op de Montessorischool in Hengelo. "Het is altijd fijn om kinderen tussen de 2 en 100 jaar te verrassen met een mooi verhaal. Van je lurven tot je kladden gegrepen worden door de woorden van een ander; wat een mooi vak is vertellen toch! Ik doe al heel wat jaren mee aan de driedaagse. Er wordt serieus geëxperimenteerd met verhalen en vooral veel gelachen. Geef jezelf zo’n weekend cadeau!"
Susan Overweg is docent geweest op een school voor leerlingen met een verstandelijke beperking. "Tijdens mijn lessen heb ik veel verhalen verteld. Bij de Vertelacademie heb ik diverse workshops gedaan. Ook ga ik al een aantal jaren mee met de verteldriedaagse. Een prachtig en leerzaam weekend voor vertellers. Nu als vrijwilliger in de organisatie. Vaak zijn er veel bekende gezichten die mee gaan ,maar het is ook een aanrader voor jonge en beginnende vertellers."
Programma
In de 27e Vertel3daagse verkennen we de krachtige combinatie van vertelkunst en muziek.
Hoe creëer je een sfeer met klanken en geluiden? Hoe kan een liedje binnen een verhaal de ervaring versterken of verdiepen? Je ontdekt technieken om ritme, rijm of zelfs een korte rap te integreren, waardoor jouw vertelling een unieke dynamiek krijgt. We onderzoeken ook wat er gebeurt wanneer muziek even de hoofdrol speelt en niet het gesproken woord. Voor deelname is geen muzikaal talent of ervaring met muziek nodig – alleen nieuwsgierigheid en zin om te experimenteren!
Voorlopig (globaal) programma:
Vrijdag
Vanaf 17:00 – Aankomst deelnemers, ontvangst, inrichting slaapplaats
18:00 – 19:00 - Warme maaltijd
19:30 - 22:00 Openingsprogramma
Welkom met een verhaal
Kennismaking met de workshopleiders en de deelnemers
Korte informatie over de zaterdag workshops.
Groepsindeling, inschrijving workshops.
Zaterdag
08:00 - 09:00 Ontbijt.
09:30 - 12:30 Drie keuze workshops:
12:30 - 14:30 Lunchpauze (Lunchpakketten). Voor wie dit wil, tijd voor een boswandeling.
14:30 - 17:30 Vervolg van de workshops.
18:00 - 19:00 Avondeten.
19:30 - 21:30 Vervolg van de workshops en voorbereiding presentaties.
Zondag
Vanaf 08:30 Ontbijt.
10:00 - 12:00 Presentatie workshopgroepen.
12.00 - 12.45 Lunch. (Lunchpakketten).
12.45 – 13:00 Toelichting/indeling middagprogramma.
13:00 - 14:00 (Afhankelijk van het weer) activiteit in het bos.
14:15 - 15:00 Evaluatie en afscheid.
Meer informatie volgt zodra het programma bekend is!