Bij een Waargebeurd podium worden verhalen verteld die echt hebben plaatsgevonden. Dat kunnen heel verschillende verhalen zijn: om een traantje bij weg te pinken, te lachen, een brok van in je keel te krijgen, van te rillingen, te blozen, te grinniken.
Of om gewoon lekker naar te luisteren! Het kan allemaal. In dit artikel lees je tips voor de voorbereiding van zo'n verhaal.
Tips:
- Ga het verhaal niet helemaal uitschrijven. Schrijven is een andere vaardigheid dan vertellen, met een opgeschreven verhaal is het meestal moeilijk om tijdens het vertellen los te komen van de tekst (‘hoe ging die mooie zin ook alweer?’)
- Wil je het verhaal toch vastleggen? Wat goed werkt is het verhaal tekenen (en daarbij gaat het natuurlijk niet om het mooi tekenen). Al tekenend leg je details vast, orden je de feiten en ben je bezig met het ‘beeld.’
- Als je toch wilt schrijven, schrijf de gebeurtenis dan in briefvorm aan een hartsvriend, vriendin of familielid. Iemand die je alles zou toevertrouwen. En omdat je de persoon goed kent hoeft het geen mooie brief te zijn, je verbetert niets, je schrijft het echt van je af!
- Misschien heb je thuis een voorwerp dat verbonden is met jouw verhaal, dat een rol speelt in de gebeurtenissen. Neem het in jouw handen en vertel het verhaal eens aan jezelf. Als je het niet meer weet maak dan opnieuw contact met het voorwerp: je hebt het verhaal nu letterlijk in jouw handen.
- Herinner je tijdens de voorbereiding ook de zintuiglijke waarneming en de sfeer. Bijvoorbeeld: Hoe rook het op die plek? Wat voor weer was het die dag?
- Denk eens na over waar het verhaal jou raakt, wat is voor jou de betekenis? En, welke betekenis zou het voor anderen kunnen hebben?
De antwoorden op bovenstaande vragen hoef je niet allemaal in jouw verhaal te verwerken. Er over nadenken kan het verhaal verdiepen. Uiteindelijk is het ook weer goed enige afstand van het verhaal te hebben, zodat je het doorleeft in een open houding kunt vertellen.
Op een Waargebeurd worden persoonlijke verhalen verteld. Dat kan, afhankelijk van het gekozen thema, best spannend of kwetsbaar zijn. Schrijfster Paulien Cornelisse, die een waargebeurd podium in Amsterdam begeleid, zei over dit soort situaties ooit eens in een interview: “Je vertelt het verhaal vanuit het litteken en niet vanuit de wond.”
Maar misschien zijn deze woorden wel helemaal niet op jouw verhaal van toepassing en schud je het straks zo uit jouw mouw!