In de workshop 'Vertellers in beweging' ga je aan de hand van de bewegingsleer van Laban aan de slag met het fysieke aspect van vertellen.
Hieronder vind je opdrachten, tips en handouts bij deze workshop.
Lesinhoud
Voorbereiding en opdrachten
Bedenk daarnaast enkele verhaalfragmenten uit jouw repertoire die uitdagen tot of vragen om beweging en breng deze mee. Dit hoeft niet op papier.
Download onderstaande handouts over de bewegingsleer van Laban en neem ze mee naar de workshop, zodat je deze tijdens de les kunt inzien. Je hoeft er verder nog niets mee te doen! De pdf's zijn beveiligd met een wachtwoord. Dit krijg je in de laatste bevestigingsmail vlak voor de workshop.
[PDF LINKS] (volgt)
Zorg dat je op de dag van de workshop makkelijk zittende kleding aan hebt en comfortabel schoeisel draagt, zodat je je tijdens de lessen vrij kunt bewegen.
Na de workshop
- Wandel met je 'spot aan' of je 'spot uit' over straat en kijk wat er gebeurt.
- Probeer wanneer je een kopje koffie drinkt, de was ophangt, de trap neemt... bewust alle richtingen te voelen waarin je lichaam zich bevindt en beweegt.
- Bestudeer foto's in tijdschriften, acteurs in films, mensen op straat en probeer de uitdrukkingsleer aan de ruimteleer te koppelen.
Voor je aan een verhaal begint:
- Bedenk of bij de verschillende onderdelen van je verhaal bepaalde richtingen of karakters overheersen die vragen om een bepaalde houding of bewegingskwaliteit
- Bedenk of er bepaalde personages in het verhaal zitten die het nodig hebben om via de ruimte- of uitdrukkingsleer te worden neergezet.
Voor je aan een voorstelling begint:
- Ga even rustig staan en word je ervan bewust dat je een driedimensionaal volume bent in een driedimensionale ruimte. Doe dan je 'spot aan' en begin te bewegen. Laat je bewegingen vanuit je persoonlijke ruimte de algemene ruimte doorklieven.
- Doe de opwarmingsoefening 'De Samoerai'.
Leerroute: aandachtspunten en opdrachten
Als leerroutestudent volg je deze workshop bij voorkeur tussen de basis- en verdiepingscursus. Je kunt de workshop combineren met (één van) de stemworkshops en de praktijkopdrachten. Maar als het beter uitkomt dan is het geen probleem om de workshop later in jouw leerroute te volgen.
Neem de tips voor 'na deze workshop' mee in je vertelpraktijk. Je kunt jouw ervaring beschrijven in het portfolio 'vertelervaring'.