Beeldend vertellen

  Docenten van de Vertelacademie verzorgen op uitnodiging regelmatig trainingen en workshops verhalen vertellen in Nederland en België.
  Deze pagina geeft tips aan deelnemers die de ‘workshop beeldend vertellen’ volgden die wij op aanvraag aanbieden van Leeuwarden tot Antwerpen en van Middelburg tot Den Helder.


  Aan de slag in de praktijk

  In de workshop beeldend vertellen heb je in een groepje een verhaal geanalyseerd aan de hand van de klassieke verhaalopbouw van Aristotelis. Door als volgende stap samen vijf tekeningen te maken hebben jullie de geschreven tekst omgezet in beelden. Daarna heb je (afhankelijk van de lengte van de workshop) in je groepje het verhaal al een keer verteld.
  Als je onderstaande stappen volgt dan kun je het verhaal binnenkort vertellen aan een doelgroep naar keuze!

  • Maak de (drie) of vier ontbrekende tekeningen zodat je een complete set hebt. Het gaat hier natuurlijk niet om het mooi tekenen, maar om het vastleggen van de details in beelden.
   Gebruik waar het kan kleur, zo leg je bijvoorbeeld ook de sfeer in het verhaal vast.
   Tip: Vrij tekenen is voor veel mensen gemakkelijker bij het gebruik van vetkrijt.
  • Nu is het hele verhaal door jouw handen gegaan. Het verhaal zoals het op schrift staat heb je niet meer nodig, jouw beelden beginnen het verhaal namelijk al in te kleuren.
  • Leg de tekeningen in de juiste volgorde en oefen het verhaal hardop. Als je niet meer weet hoe het verhaal verder gaat dan kun je de tekeningen als ‘spiekbriefje’ gebruiken.
   Tip: Oefen het verhaal staand. In deze positie kun je je hele lichaam bij het vertellen gebruiken.
  • Probeer na één of twee keer oefenen eens of je het verhaal kunt vertellen zonder naar de tekeningen te kijken. Als je het niet meer weet, kijk dan niet naar de originele tekst. Maar neem de tijd om rond te wandelen in de beelden!
   Tip: Maak tijdens het vertellen af en toe een korte pauze. Dit geeft jou de gelegenheid om even na te denken en de luisteraars de mogelijkheid om hun beelden bij jouw verhaal te maken.
  • Na een paar keer het verhaal geoefend te hebben ben je zover dat je het verhaal aan anderen kunt gaan vertellen. Ook de tekeningen zal je nu tijdens het vertellen niet meer nodig hebben!
   Veel vertelplezier!

   
  Verhalenwebsites

  www.beleven.org/verhalen - Een database met verhalen en verhalenkalender.
  www.natuurverhalen.nl - Iedere maand een verhaal over een plant, dier, vogel, insect of boom.
  www.zinnigeverhalen.nl - Website met spirituele verhalen.

  Artikel - Tips en Tricks - Verhalen zoeken (Vertel eens..., december 2010) (pdf 1,16 mb).


  Professioneel VertellenBoekentip

  Professioneel vertellen - Handleidingen op het terrein van vertellen en voorlezen
  Te bestellen bij uitgeverij Freemusketeers, bij internetboekwinkel Bol.com of via de lokale boekhandel.
  ISBN: 978-90-484-1020-0 Auteur: Marco Holmer. Prijs: € 16.95  Sociale media

  Cursus- en workshopdeelnemers op Facebook.   Officiële Twitter account van de Vertelacademie


  Als het naar meer smaakt…..

  Kijk dan eens op deze website of het jou wat lijkt om een vierdaagse basiscursus verhalen vertellen te volgen.

   

  Opdracht voor PIT deelnemers aan de cursus beeldend (Bijbel)verhalen vertellen

  De docent heeft jullie gevraagd om op zoek te gaan naar een kort verhaal om tijdens de tweede les mee te werken. Dit is een verhaal van ongeveer 5 minuten (1 A4).

  Je kunt voor een verhaal uit de Bijbel (of een ander boek) kiezen. Hierboven vind je desgewenst een aantal handige links naar verhalen websites.

  • Kies geen eigen geschreven verhaal. Een belangrijk onderdeel van deze cursus is dat je leert om een bestaand verhaal 'naar eigen hand te zetten.' Schrijven vraagt andere vaardigheden dan vertellen. Bovendien zal je je vrijer voelen om naar aanleiding van de opdrachten die in de les gegeven worden in het gekozen verhaal naar hartenlust te schrappen en dingen te veranderen als je niet zelf de auteur bent.
   Kies voor een 'nieuw verhaal', een verhaal dat je nog niet in de klas hebt verteld. Zo bouw je tijdens deze cursus meteen nieuw/meer repertoire op!
  • Vermijd verhalen met (veel) dialoog. Je maakt het jezelf gemakkelijker als je aan een verhaal werkt met weinig (of geen) dialoog.
  • Analyseer ter voorbereiding op de tweede les het gekozen verhaal met behulp van de klassieke verhaalopbouw van Aristotelis en maak vervolgens de vijf tekeningen.
   Je hoeft het verhaal nog niet te oefenen!