Peterine Kooijmans - Lef

  Vertelvoorstelling Lef

  lefOp zondag 25 januari 2015 sluit Peterine Kooijmans haar opleiding aan de Vertelacademie af met de vertelvoorstelling LEF!
  Het is de wens van een moeder dat haar dochter haar eigen weg gaat. De wens van iedere dochter is om haar eigen weg te vinden. Die weg is niet altijd makkelijk. LEF! vertelt de verhalen van drie vrouwen uit de Bijbel: Hagar, Tamar en Ruth. Zij hadden het LEF! om hun hart te volgen. De dilemma's waar zij voor staan zijn de onze.
  Dat is de kracht van deze oude verhalen.
  Ze kunnen ons inspireren tot het maken van eigen keuzes. Peterine Kooijmans brengt Bijbelverhalen tot leven. In haar vertelvoorstelling worden deze vrouwen mensen van vlees en bloed.

  "Haar moeder legde het ezeltje van stof in haar handen en zei: "Hier voor jou, een wilde woudezel, net als jij Hagar, sterk en vrij!"


  De voorstelling is begeleid door Pauline Seebregts, docente Vertelacademie. Haar externe mentor was Mirjam Mare.
  Voor meer informatie over de voorstelling kunt u terecht op de website.

  De Leerroute van Peterine

  Begin 2010 ben ik begonnen met het volgen van de basiscursus gegeven door Pauline Seebregts. Daarna heb ik les gehad van Raymond Den Boestert, Rene Hildesheim, Ronald Naar, Marco Holmer en Wouter Eizinga.

  Tijdens de eerste fase van de leerroute vertelde ik onder andere op de volgende (vertel)festivals en evenementen:

  • 2011 Tuinen van Appeltern (Verhalenfestival Rivierenland)
  • 2012 Kerstmarkt Den Bosch

  Mijn verhalen heb ik, tot op de dag van vandaag, vooral verteld  in kerken (waaronder kerstnacht- en kinderdiensten), in zorgcentra, aan vrouwen (Vrouwen van Nu), aan ouderen en in basisscholen.

  Op zondag 25 januari 2015 studeerde ik af in de leerroute "Vertellen voor een groot publiek" met de vertelvoorstelling LEF! De vertelvoorstelling vond plaats in de SOW kerk te Uden. De voorstelling werd beoordeeld door Pauline Seebregts en Raymond Den Boestert (mentoren leerroute) en Mirjam Mare (externe mentor).

  Over Peterine

  peterine kooijmansEind jaren tachtig ging eindelijk mijn grote wens in vervulling. Ik werd toegelaten tot de Theaterschool in Kampen. Na het behalen van mijn diploma, heb ik met veel plezier jaren lang toneelproducties geregisseerd. Van kluchten tot het serieuzere werk. Op basis van vaste of geïmproviseerde teksten.

  In december van het jaar 2009 was ik bezig met het schrijven van een monoloog over Maria, de moeder van Jezus. Ik wist eigenlijk niet veel van deze vrouw af, dus bezocht ik een vertelvoorstelling over Maria. Vertelvoorstellingen leken mij vreselijk saai. Er gebeurde immers niets! Ik bezocht met enige scepsis de voorstelling van Pauline Seebregts.
  Ik was onder de indruk en nieuwsgierig. Na wat gesurf op internet ontdekte ik dat Pauline Seebregts docente was aan de Vertelacademie in Utrecht. En zo is het balletje gaan rollen....

  Ervaring op het gebied van vertellen had ik niet. Mijn eerste vertelling voor publiek was dan ook aan de studenten van de academie. Met veel dynamiek en grote vaart vertelde ik een verhaal over waarom de mensen in China geen staarten meer dragen. Rust bleek daarna een belangrijk aandachtspunt in de tijd dat ik aan de Vertelacademie studeerde.
  Uiteindelijk is de dynamiek gebleven en de rust gevonden.

  Veel van mijn verhalen vertel ik in kerken, aan ouderen, bij verenigingen, op scholen. Ik houd van verhalen met een onverwachte twist, van verhalen met humor.
  Een uitdaging is het vertellen van Bijbelverhalen. Verhalen uit dat boek dat zowel bejubeld als verguisd wordt. Hoe breng je deze verhalen tot leven op zo'n manier dat de een denkt: "Zo heb ik het nog nooit bekeken!" en de ander: "Nooit geweten dat dat er ook in stond, wat mooi!"
  Deze ervaring hoop ik mensen te geven met mijn vertelvoorstelling LEF!