Gebroken licht - Hannie Elstak

  Gebroken licht

  De voorsteling 'Gebroken licht' gaat over verlangens, dromen en verwachtingen. Ze kleuren ons leven. Maar wat als het leven een schaduw werpt?

  Verhalenverteller Hannie Elstak toont in haar verhalen de sporen van gebrokenheid. Haar verhalen laten ook zien hoe die sporen kunnen leiden tot onverwachte rijkdom. Een voorstelling over het besluit het leven te omarmen.

  Gebroken licht

   

   Interne mentor: Marco Holmer. Externe mentor: Ernst Weerstra.

  De Leerroute van Hannie

  Eerste fase leerroute

  Hannie kreeg al op jonge leeftijd les van de diaconessen (protestantse nonnen), die haar de liefde voor het vertellen van verhalen bijbrachten. Sinds die tijd is ze verhalen blijven vertellen, met name aan kinderen en jongeren. Ongeveer 15 jaar geleden volgden publieke optredens in kerken. Daar sprak iemand aan haar die haar zei dat ze meer met haar 'talent' moest doen. Zo kwam ze bij de Vertelacademie.

  Vanaf dat moment heeft ze haar doelgroepen uitgebreid. Variërend van peuters, scholieren, mensen met beperkingen, senioneren, bedrijfsleven, musea, bibliotheken, festivals tot particuliere optredens in huiskamer.

  Tijdens het volgen van de leerroute had Hannie les van de volgende aan de Vertelacademie verbonden docenten: Raymond den Boestert, Marco Holmer, Walter Roozendaal, Wouter Eizenga en Ronald Naar. Daarnaast kreeg zij buiten de Vertelacademie training en/of coaching van Pete Pronk, Ernst Weerstra, Jose Sueters, Stan Fritschy en Arjen Uittenboogaard. Verder volgde zij een workshop 'Vertellen en muziek' door Hans van Woerkom en Onno van Tongeren en een workshop 'Vertellen voor dementerenden' door Desiree van Keulen.

  Tijdens haar leerroute vertelde Hannie onder andere op de onderstaande plekken:

  • Vertelfestival de Duivelsberg, Berg en Dal (2013, 2014, 2015, 2016)
  • St. Jansoptocht, Wageningen (2016)
  • Bijbelsmuseum, Amsterdam (2015, 2016)
  • Internationale vrouwenbijeenkomst, Wageningen (2016)
  • Sprookjesfestival, Arnhem (2013, 2014, 2015)
  • Cultureelfestival 'Cultuur bij de buur', Apeldoorn (2014, 2015)
  • Festival 'Roots in the Woods', Apeldoorn (2014, 2015)
  • Verhalenfestival Westergasfabriek Amsterdam (2014)
  • Uitfeest, Utrecht (2013)

  Over Hannie

  20160513 006 550PXHet streven van Hannie is de vertelkunst zoveel mogelijk toegankelijk te laten zijn voor alle mensen. Ook voor hen voor wie dat financieel moeilijker is. Zij kunnen altijd een beroep op haar doen.

  Kinderen zijn haar grote passie, en dat vertaalt zich in de vele uitnodigingen die zij ontvangt van scholen, bibliotheken en festivals.

  Literaire verhalen en verhalen met diepgang die uitnodigen tot een ruime interpretatie hebben haar voorkeur. Ze wil haar publiek graag aan het denken zetten en veel van haar verhalen kenmerken zich door een open einde.

  Het leven is haar inspiratie. De verhalen van mensen raken haar en dat vertaalt zij in de verhalen die ze vertelt. Ook verhalen die te maken hebben met de Holocaust maken deel uit van haar repertoire.

  'Het onzegbare vertellen' is haar uitdaging.

  Haar afstudeervoorstelling 'Gebroken licht' zal ze één keer uitvoeren. De voorstelling is gebaseerd op persoonlijke ervaringen uit het leven van Hannie. Zij sluit hiermee haar opleiding aan de Vertelacademie af.