Monsters en draken - Karin Vlietstra

  Monsters en draken

  Mijn afstudeerproject "Monsters en Draken" heeft -niet toevallig- hetzelfde thema als Wereldverteldag 2014. Ik heb mijn afstudeerproject gedaan op de Schakel, School vol van Verhalen in Gouda. Deze school werkt veel met verhalen, de kinderen vertellen ook verhalen aan elkaar op Wereldverteldag. Met dit project kregen de deelnemers dus al een voorraadje verhalen mee om op de volgende Wereldverteldag verder mee aan de slag te gaan. Twee vliegen in een klap!

  Ik heb gewerkt met elf kinderen uit groep zes. Ik wilde voor deze groep een lesplan ontwerpen zonder al teveel toeters en bellen, een "basiscursus vertellen" voor de bovenbouw van de basisschool. Ik heb tien lessen gegeven; zes algemene lessen over vertellen, een tekenles, en drie lessen die te maken hadden met presenteren. Uiteindelijk hebben de kinderen allemaal hun verhaal gepresenteerd aan hun medeklasgenoten.

  monsters-en-drakenAchteraf gezien waren de lessen vooral een ontdekkingreis; welke basistechnieken van vertellen kun je eigenlijk leren aan kinderen op de basisschool, wat is hun niveau? Wat interesseert de kinderen zelf, wat willen zij leren? Hoe combineer je creativiteit met rust en focus? Ik heb deze reis samen met de kinderen gemaakt, en hij was boeiend en intensief. De kinderen hebben superhard gewerkt en hoewel het soms moeilijk was, hebben we ook veel lol gehad. Uiteindelijk hebben we een lijst met zeven Verteltips gemaakt, die volgens de kinderen en mij 'handig' waren gebleken om op te letten als je voor het eerst begint met het vertellen van verhalen.

  De presentaties van de kinderen heb ik opgenomen op video. De school krijgt nog een leuk aandenken: alle opgenomen verhalen heb ik op internet gezet (beveiligd met een password). De tekeningen die de kinderen gemaakt hebben worden in de school opgehangen, met op iedere tekening een QR-code. Ouders en andere belangstellenden kunnen de QR codes op de tekeningen scannen met hun telefoon en krijgen dan het bijbehorende verhaal te zien. Zo heeft de school een tastbaar aandenken aan dit project, dat zij goed kan gebruiken bij haar profilering als "School vol van Verhalen".

  Als je meer wilt weten over dit project, neem gerust contact op! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Karin.

  Album

  Klik op de foto's om de beschrijving te lezen.

  De Vuilniszakprinses. De Vuilniszakprinses. Te Vuur en te Zwaard. Te Vuur en te Zwaard. Verteller in actie. Verteller in actie.
  Monsters en Draken-1. Monsters en Draken-1. Monsters en Draken-2. Monsters en Draken-2. Theehuis De Zwarte Spin. Theehuis De Zwarte Spin.
  Verhalen leren. Verhalen leren. Ja juf… Ja juf… Samenwerken. Samenwerken.

  Downloads

  Karin schreef een artikel over haar project. Klik op de link om het te downloaden:
  Monsters en draken - Een vertelproject tussen oud en nieuw (372 kB).

  Melanie Plag schreef een korte blog over het project van Karin.

  De Leerroute van Karin

  Eerste fase Leerroute

  Tijdens het volgen van de Leerroute had ik bij de Vertelacademie les van de volgende docenten: Raymond den Boestert, Marco Holmer, Wijnand Stomp, Walter Roozendaal, Ronald Naar, Wouter Eizenga en René Hildesheim.
  Naast de 8 verplichte Leerroute modules volgde ik als Verdieping de workshops De opbouw van een vertelprogramma, Theater en vertellen en Vertellers in beweging. Ik stond bij de Vertelacademie als student ingeschreven vanaf 10 januari 2010 tot en met 18 januari 2014.

  Tijdens de eerste fase van de leerroute vertelde ik o.a. op de volgende (vertel)festivals en evenementen:

  • 16-06-2013 Houtfestival Haarlem.
  • 02-06-2013 Watervalfestival, Zwolle.
  • 11-11-2012 Natuurfestival De Ruige Hof, Amsterdam.
  • 12-06-2011 Tuinen van Appeltern (Verhalenfestival Rivierenland).

  Verder heb ik tijdens de eerste fase les gegeven en verhalen verteld op o.a. de volgende scholen en buurthuizen:

  • De Schakel, school vol van Verhalen, Gouda (8 lessen, groep 7).
  • Montessorischool de Regenboog, Amsterdam (4 lessen, groep 1-2).
  • Buurthuis de Bonte Kraai, Amsterdam (5 lessen, 12-14 jarigen).

   
  karin-W-RaymondCertificering

  Op 18 januari 2014 studeerde ik af in de leerroute "Vertellen met en voor kinderen". De eindpresentatie vond plaats in het Muiderpoorttheater in Amsterdam. Onze 'gastheer' op deze dag was het vorig jaar opgerichte Storytelling Centre Nederland.
  De projecten van de studenten werden beoordeeld door twee mentoren van de Vertelacademie, Raymond den Boestert (leerroute mentor) en Ronald Naar (pedagogisch didactische ondersteuning), daarnaast vervuld Ernst Weerstra van Theaterbureau Het Verteltheater de rol van gecommitteerde.

  Over Karin

  karin-vlietstraAl zolang ik me kan herinneren, vertel ik verhalen. De laatste jaren vaak staand voor een publiek, maar ook op allerlei andere manieren. Ik maak websites, ben schrijver en filmmaker, en ontwerp educatieve multimedia projecten voor kinderen. Bij alles wat ik doe staat het verhaal centraal.

  Meer informatie over mijn multimedia bedrijf vind je op: www.zalouk.nl

  Verder vertel ik veel verhalen voor kinderen, vooral buiten in de natuur. Vertellen met kinderen rond een kampvuur is het leukste wat er is! Je kunt me boeken voor kinderfeestjes, verhalenworkshops in de natuur en verteltochten via Natuur is een Feest, www.natuuriseenfeest.nl

  Wil je meer weten? Stuur me een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..