Verteldriedaagse

  Beschrijving

   

  terschellingEen verhalende ontmoeting tussen Vlaanderen en Nederland

  Al twintig jaar lang organiseert de Vertelacademie jaarlijks een weekend met verschillende workshops: De Verteldriedaagse. De twintigste editie is net afgelopen, maar de plannen voor de volgende editie liggen er al. In het najaar van 2017 zal de Verteldriedaagse plaatsvinden in het Vertelkasteel Alden Biesen in België.

  Binnenkort is er meer te lezen over de opzet van het weekend. De overige tabbladen van deze pagina bestaat uit informatie over de afgelopen editie. Zie het ter inspiratie voor de volgende.

  Klik hier om contact met ons op te nemen over de Verteldriedaagse.

  Praktisch

  Datum: Vrijdagavond 20, zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017. 
  Plaats: Vertelkasteel Alden Biesen in België
  Docenten
  Prijs
  Deelname: Iedereen met of zonder vertelervaring kan mee doen.


  volkshogeschool2  Programma 20e Verteldriedaagse Terschelling

  Hieronder zie je de globale programmatijden van de Verteldriedaagse. Natuurlijk wordt er tijdens het weekend ook tijd ingeruimd om te genieten van het eiland. Eventuele kleine wijzigingen worden tijdens de maaltijden doorgegeven. 


  Vrijdag
  17:00 - 18:00 
  Aankomst in Hoorn, ontvangst, inrichting slaapplaats, praktische zaken.

  volkshogeschool18.00 - 19:00 
  Avondeten.

  19:30 - 20:00 
  Openingsprogramma: 'Aangespoelde vertellers'. Een kennismaking.
  Bekendmaking groepsindeling.

  20.00 - 22.00 
  Workshops A, B en C.

  22:15 -             
  Muziek om je fantasie te prikkelen. Kopje thee of glas wijn om je verbeelding te stimuleren.

  verteldriedaagse-TerschellingZaterdag
  Vanaf 08:00               
  Opstaan en ontbijt (Lunchpakketten maken).

  09:00 - 12:30   
  Workshops

  12:30 - 14:30   
  Strand of andere wandeling, lunchpakketten aan zee.

  14:30 - 18:00  
  Vervolg van de workshops.

  18:00 - 19:00  
  Avondeten.

  19:30 - 22:00  
  Presentatie workshopgroepen (1e deel).

  presentaties-verteldriedaagseZondag
  Vanaf 08:30                
  Ontbijt (Lunchpaketten maken).

  09:30 - 12:00 
  Vervolg presentatie workshopgroepen (2e deel).

  12.00 - 12.45  
  Lunch.

  12:45 - 13:45  
  Speelse keuze workshops.

  14:00 - 14:45 
  Evaluatie en afscheid.


  Er wordt op zaterdag in drie groepen gewerkt.

   

  Beginners

  De informatie op dit tabblad gaat over de afgelopen editie van de Verteldriedaagse. Binnenkort volgt er informatie over de editie van 2017.

  Geef jouw verhaal de ruimte
  In de introductieworkshop "Verhalen vertellen" gaan we aan de slag met beeldend vertellen. Hoe kun je een verhaal zo aanpassen en bewerken dat de luisteraar het verhaal als een film voor zich kan zien? Hoe kun je als verteller 'ronddwalen' in de beelden van je eigen verhaal?
  Ieder verhaal heeft een hoofdpersoon, speelt zich af op een bepaald moment en vindt plaats op een specifieke plek. Hoe kun je als verteller de locatie of de ruimte waar de vertelling zich afspeelt aanpassen aan je eigen wensen?
  De docent neemt een aantal korte verhalen mee die passen bij de inhoud van de workshop. Tijdens de workshop kies je één van deze verhalen om mee te werken.

  Voor wie?
  Deze workshop richt zich op deelnemers die weinig of nog geen ervaring hebben met her vertellen van verhalen. De workshop is ook geschikt voor deelnemers die net de basiscursus hebben afgerond.

  raymondRaymond den Boestert (Utrecht NL)
  Raymond is naast zijn werk als verhalenverteller vooral verteldocent. Verder heeft hij bij de Vertelacademie de dagelijkse leiding. De kern van de vertelkunst is voor Raymond de interactie tussen verteller en publiek. Want een verhaal vertel je nooit alleen!

   

   

   

   

   

  Gevorderden

  De informatie op dit tabblad gaat over de afgelopen editie van de Verteldriedaagse. Binnenkort volgt er informatie over de editie van 2017.

  Verrassingen in de ruimte
  Twee oefeningen komen aan bod: 'Scheherazade' en 'Van klein naar groot'. Bij 'Scheherazade' zoek je een scheherazade-moment in je verhaal uit. Als je de oefening doet, stap je in de rode draad-cirkel. Daar probeer je zoveel mogelijk te zien en te ervaren. Ook de luisteraars doen actief mee. Dit doen we eerst met de hele groep en later in tweetallen. Bij 'Van klein naar groot' beginnen we klein met een voorwerp en daarna stappen we de ruimte in waar het voorwerp zich in bevindt. Ten slotte bekijken we de ruimte vanuit de lucht. Hierbij zit de uitdaging in het middelste gedeelte, waar je een makelaar bent die iets gaat verkopen. We zijn benieuwd hoe dit jullie verhalen zal beïnvloeden.

  Deze workshop is bedoeld voor deelnemers die minimaal een basiscursus "Verhalen vertellen" hebben gevolgd bij de Vertelacademie en inmiddels wat vertelervaring hebben opgedaan. 

  hans van woerkomHans van Woerkom (Berkel en Rodenrijs, NL)
  ‘Mensen raken via verhalen.’ Kort geleden nam een man van 95 de microfoon en zei dat hij tranen had gekregen in zijn ogen tijdens een verhaal van Hans. Bij een kampvuur zei iemand: Ik zag het hele verhaal als een film voor me; vooral dat kleine mannetje. 
  Hans geniet enorm van dat soort reacties. Verhalen tot leven brengen, dat is de uitdaging. Als docent geeft hij graag en enthousiast zijn expertise door.

  rudolf roos 2

  Rudolf Roos (Almere, NL)
  "Samen met je leerlingen op avontuur!" – Voor de klas ervoer Rudolf de kracht van een goed verteld verhaal. Door artikelen te schrijven en trainingen te geven stimuleert hij docenten om verhalen te (blijven) vertellen in de klas. Daarnaast vertelt hij op evenementen door heel Nederland en coacht hij professionals in speech- en presentatievaardigheden.

   

   

   

   

   

   

   

  Experts

  De informatie op dit tabblad gaat over de afgelopen editie van de Verteldriedaagse. Binnenkort volgt er informatie over de editie van 2017.

  Ruim Vertellen
  Een verhaal is soms meer dan wat het op het eerste gezicht lijkt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het verhaal in een andere of intensere emotionele ruimte wordt gebracht? En wat gebeurt er met de verteller en het verhaal als de intentie van de verteller verandert? Hoe ziet een verhaal eruit als we de rand van de kruik bewaren en als we de ruimte die binnenin vrijkomt leeg en groot maken? En wat gebeurt er met publiek, verteller en verhaal als de ruimte tussen hen in verandert? We maken ruimte voor experimenten rond deze en andere vragen.

  Deze workshop is bedoeld voor deelnemers die minimaal een basis- en verdiepingscursus "Verhalen vertellen" hebben gevolgd bij de Vertelacademie. Ook vertellers die een leerroute hebben afgerond, zijn welkom om zich in te schrijven! Daarnaast kunnen deelnemers die in het derde jaar zitten bij De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier aan deze groep deelnemen.

  We kunnen t.b.v. deelname aan deze groep helaas geen vrijstelling op 'grond van vertelervaring' verlenen voor de verdiepingscursus. Deelnemers die de verdiepingscursus (nog) niet hebben gevolgd zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop voor gevorderden.

  Het aantal plaatsen in deze groep is beperkt. Wil je aan deze workshop deelnemen dan is het belangrijk je niet alleen voor het cursusweekend bij de Volkshogeschool aan te melden, maar ook een bericht aan de Vertelacademie te sturen, om ons te laten weten dat je aan deze groep wilt deelnemen. 

  sahand sahebdivaniSahand Sahebdivani (Amsterdam, NL)
  Sahand is geborden in Iran en opgegroeid in Nederland. Hier heeft hij opleidingen gevolgd in storytelling, scenario schrijven en muziek. Sinds 2004 is hij eigenaar van Mezrab, een centrum voor storytelling en andere kunsten.

   

   

  tom-van-mieghem

  Tom van Mieghem (Sinaai, BE)
  Tom begon lang geleden als poppenspeler. In zijn zoektocht naar echtheid en verrassende eenvoud, kwam hij onvermijdelijk bij het verteltheater terecht. Zo werd Tom verteller voor het sprookjeshuis in het Rivierenhof (provincie Antwerpen). Daarnaast is hij de drijvende kracht achter Theater Hutsepot (verteltheater, poppentheater, straattheater en workshops).

      

   

   

  Workshops zondag

  De informatie op dit tabblad gaat over de afgelopen editie van de Verteldriedaagse. Binnenkort volgt er informatie over de editie van 2017.

  verteldriedaagse2Keuzeworkshops zondag - 12:45 - 13:45

  Als het maar even kan dan is de zondagmiddag tijdens de Verteldriedaagse in handen van gastdocenten. We kijken altijd op de deelnemerslijst of er namen op staan van mensen waarvan wij weten dat ze ons iets kunnen leren over een bijzonder onderwerp. Voor deze editie van de Verteldriedaagse hebben we twee gastdocenten kunnen vinden en daarnaast zal ook een vaste docent een workshop geven. Op deze pagina alvast een korte introductie.

  foto 12De Grillen van de Zinnen - Gastdocent Jan de Maeyer (website)
  Als je een verhaal vertelt, wil je graag dat je publiek helemaal mee in het verhaal stapt. Het helpt dan als je hun zintuigen wakker maakt met enkele goed gemikte zinnen, zoals "Het rook er naar de zeep die haar grootmoeder vroeger gebruikte voor het wasgoed." Als niet alleen het zicht, maar ook het gehoor, de geur, het gevoel en misschien zelfs de smaak wordt gevoed door hun eigen fantasie, beleeft je publiek als het ware een totaalervaring. De kunst is om het aanzetten daartoe subtiel te doen. Hiermee gaan we aan de slag tijdens deze workshop.

   

  4601789dab

  Spelplezier - Gastdocente Peterine Kooijmans (website)
  In mijn herinnering was ik tien jaar oud toen ik mee deed aan een 'modeshow'. Ik droeg een lange, witte kanten nachtjapon. Ik ging aan de rand van het toneel staan, rekte me uit en gaapte luidruchtig. Het publiek lachte. 
  Drama werd mijn lievelingsvak. Ik ging studeren aan de Theaterschool in Kampen en uiteindelijk had ik het felbegeerde papiertje 'Docent Drama' op zak. Van die theaterschool draag ik een aantal dingen mijn hele leven al met me mee. Dat is onder andere het plezier dat ik heb beleefd aan al die spelvakken, het meeste aan het vak creatief spel.
  Zondagmidaag op Terschelling wil ik jullie kort laten kennismaken met één van de leukste onderdelen van creatief spel; improviseren. Van niets iets maken. Een vaardigheid die onmisbaar is voor het vak vertellen. Een vaardigheid die iedereen kan leren en waar iedereen veel lol aan kan beleven!


  tom van mieghemVerhalen uit een zak - Docent Tom van Mieghem (website)
  We experimenteren met een methode om verhalen te verzinnen aan de hand van rommel uit een zak. Met zorgvuldig uitgekozen rommel prikkelen we de creativiteit op zoveel mogelijk verschillende manieren. Zo komen we gegarandeerd tot heel creatieve ideeën en voor we het weten hebben we een verhaal. Deze werkvorm is gebaseerd op de methode van Katrice Horseley en is toe te passen in workshops bij kinderen en volwassenen.