Verteldriedaagse

  Beschrijving

   
  Een verhalende ontmoeting tussen Vlaanderen en Nederland

  Al vele jaren organiseert de Vertelacademie jaarlijks een weekend met verschillende workshops: De Verteldriedaagse.
  Dit jaar, vanwege het 10-jarig bestaan van de Vertelacademie, in samenwerking met het Vertelkasteel Alden Biesen in België!

  Landcommanderij Alden Biesen Bilzen Klein


  Thema 2017: Karakter?!

  Dit jaar werken we tijdens de 21e Verteldriedaagse rond het thema ‘Karakter’. Een thema waarmee je heel wat kanten op kan, want iedere verteller heeft zijn karakter; zijn typische persoonlijke eigenschappen die hem maken tot wie hij is. Jouw persoonlijkheid in een verhaal leggen, je eigen kleur eraan geven, jouw eigen beelden creëren… dat is toch wat iedere verteller wil bereiken; of hij* nou beginnend is of al jaren bezig met het vak.

  Mensen die nog nooit verteld hebben worden op deze driedaagse op maat begeleid om hun eerste stappen te zetten om zich een verhaal eigen te maken en hun eigen vertelstijl te ontdekken. Mensen met meer ervaring worden ondergedompeld in een vertelbad waarin ze de temperamenten verkennen en ermee leren werken in woordgebruik, manier van bewegen, schakelen tussen verteller en personages. Want hoe doe je dat? Hoe vaak kruip je niet in de huid van een of ander personage, met hele andere karaktereigenschappen dan de jouwe? Hoe kun je verschillende temperamenten geloofwaardig maken wanneer je schakelt, zonder te vervallen in mannetjesmakerij!

  Onder begeleiding van docenten met verschillende karakters, werkwijzen en skills werk je aan verhalen, fragmenten en experimenten en laat je de mededeelnemers daar op bepaalde momenten van meegenieten. De Verteldriedaagse is er voor iedereen die wil leren vertellen, groeien in zijn vertelstijl, voor hen die uitdagingen durven aangaan, het experiment niet schuwen…kortom: voor iedereen met ‘karakter’ die deze zoektocht aandurft. Maar vooral ook voor iedereen die zin heeft in een fijn lang weekend rond ‘vertellen’ in een karakteristieke omgeving!


  Klik op het tabblad Praktisch om je aan te melden of om meer te lezen over de logies.

  Op de andere tabbladen lees je meer over de workshops voor beginnende en (meer) ervaren vertellers.

  *hij/zij

  Praktisch

  logoData: Vrijdagavond 20, zaterdag 21, zondag 22 oktober 2017.
  Plaats: Vertelkasteel Alden Biesen in België
  Docenten: Tom van Mieghem, Mia Verbeelen, Veva Gerard, Rudolf Roos en Raymond den Boestert.

  Lesgeld inclusief logies (vol pension): € 280,00 (incl. Btw NL).


  Download hier de pdf file met alle informatie m.b.t. de logies.  Deelname
  : Iedereen met of zonder vertelervaring kan mee doen. Klik hier om je in te schrijven (Lees de TIPS hieronder).  

  Wat we bij jouw aanmelding graag willen weten
  Vermeld op het inschrijformulier bij Eventuele opmerkingen; 

  • Eventuele dieet of voedingsadviezen.
  • Kom je met iemand samen naar het weekend? Laat het ons weten als je met deze persoon samen op een tweepersoonskamer wilt overnachten.
  • Indien je als cursusdeelnemer niet bij de Vertelacademie bekend bent, jouw eventuele vertel- of cursuservaring.

   

  Programma 21e Verteldriedaagse

  Hieronder zie je de globale programmatijden van de Verteldriedaagse. Natuurlijk wordt er tijdens het weekend ook tijd ingeruimd om te genieten van de omgeving van het kasteel. Eventuele kleine wijzigingen worden tijdens de maaltijden doorgegeven. 


  Vrijdag
  17:00 - 18:00 
  Aankomst op het kasteel, ontvangst, inrichting slaapplaats, praktische zaken.

  18.00 - 19:00 
  Avondeten.

  19:30 - 20:15 
  Openingsprogramma.
  Inschrijven workshops.

  20.15 - 22.00 
  Workshops (onderzoekend, verbredend, verdiepend).

  22:15 -             
  Muziek om je fantasie te prikkelen. Kopje thee of glas wijn om je verbeelding te stimuleren.

  Zaterdag
  Vanaf 08:00               
  Opstaan en ontbijt.

  09:00 - 12:30   
  Vervolg van de workshops

  12:30 - 14:00   
  Lunch, wandeling in of om het kasteel.

  14:00 - 18:00  
  Vervolg van de workshops.

  18:00 - 19:00  
  Avondeten.

  19:30 - 22:00  
  Vervolg van de workshops.

  Zondag
  Vanaf 08:30                
  Ontbijt.

  09:30 - 12:00 
  Presentatie workshopgroepen.

  12.00 - 13.00  
  Lunch.

  13:00 - 13:45
  Presentatie workshopgroepen.

  14:00 - 15:00  
  Speelse keuze workshops.

  15:15 - 16:00 
  Evaluatie en afscheid.


  Er wordt vrijdagavond en zaterdag in drie groepen gewerkt.

  Je werkt in de workshop niet met een zelf meegebracht verhaal. De docenten hebben verhaalfragmenten gezocht die passen bij de verschillende opdrachten.

  Onderzoekend

  In de schoenen van…

  Verhalen zitten boordevol personages met elk hun eigen karakter. Wat willen ze? Wat houdt ze bezig? Waar kun je ze 's nachts voor wakker maken?
  Je kiest een kort verhaal uit een bundel die je aangereikt krijgt. En dan stap je in de schoenen van de personages.
  Zijn het rode naaldhakken? Klompen? Teenslippers? Zwart gelakte schoenen? Sneakers? Zachte pantoffels? Laarzen?
  Je leert de personages kennen. Ondertussen groeit het verhaal. Uiteindelijk sta je het te vertellen aan een groep fijne luisteraars.

  Karakter van deze workshop: onderzoekend

  Deze workshop richt zich op deelnemers die weinig of nog geen ervaring hebben met het vertellen van verhalen en op deelnemers die net de basiscursus hebben afgerond.


  De begeleiding van deze workshop is in handen van:

  rudolf roos 2

  Rudolf Roos (Almere, NL)
  "Samen met je leerlingen op avontuur!" – Voor de klas ervoer Rudolf de kracht van een goed verteld verhaal. Door artikelen te schrijven en trainingen te geven stimuleert hij docenten om verhalen te (blijven) vertellen in de klas. Daarnaast vertelt hij op evenementen door heel Nederland en coacht hij professionals in speech- en presentatievaardigheden.

  Verbredend

  Karakterkrakers

  Ken ik als verteller mijn eigen karakter? Welke invloed heeft mijn karakter op het verhaal en op het publiek? Ben ik als verteller gebonden aan mijn eigen karakter of kan ik eromheen? Kan ik mij verbinden met een verhaal of een personage met een tegengesteld karakter als het mijne? Heeft het publiek een karakter en hoe beïnvloedt dat dan weer de verteller en het verhaal? En hoe zit het met het karakter van het verhaal?
  Aan de hand van een aantal uitdagende experimenten gaan we op zoek naar antwoorden op bovenstaande vragen.

  Karakter van deze workshop: verbredend
  Deze workshop is geschikt voor deelnemers die al meer ervaring hebben met vertellen.


  De begeleiding van deze workshop is in handen van:

  tom-van-mieghem

  Tom van Mieghem (Sinaai, BE)
  Tom begon lang geleden als poppenspeler. In zijn zoektocht naar echtheid en verrassende eenvoud, kwam hij onvermijdelijk bij het verteltheater terecht. Zo werd Tom verteller voor het sprookjeshuis in het Rivierenhof (provincie Antwerpen). Daarnaast is hij de drijvende kracht achter Theater Hutsepot (verteltheater, poppentheater, straattheater en workshops).

   

  raymond

  Raymond den Boestert (Utrecht NL)
  Raymond is naast zijn werk als verhalenverteller vooral verteldocent. Verder heeft hij bij de Vertelacademie de dagelijkse leiding. De kern van de vertelkunst is voor Raymond de interactie tussen verteller en publiek. Want een verhaal vertel je nooit alleen!

  Verdiepend

  Vertellen volgens de vier temperamenten

  Grijp je altijd naar dezelfde soort verhalen? Beweeg je op een bepaalde manier op het podium? Hou je het graag kort en bondig of weid je graag uit? Hou je van humor, spanning, drama, of ritmiek in een vertelling?
  We onderzoeken onze hoofd- en bijtemperamenten en hoe die tot expressie komen op een podium. Om daarna de andere temperamenten te verkennen en ons kleurenpalet te vergroten. Zodat alle temperamenten die in de zaal zitten het naar hun zin hebben!

  Karakter van deze workshop: verdiepend
  Deze workshop is geschikt voor deelnemers die al meer ervaring hebben met vertellen.


  De begeleiding van deze workshop is in handen van:

  veva gerard

  Veva Gerard (BE)
  Veva is verhalenvertelster, concertpresentatrice, woordkunstenares, actrice. Ze staat graag op het podium, maar coacht minstens even graag andere podiumbeesten. Zo startte ze drie jaar geleden aan de Academie Voor Muziek, Woord en Dans in Lier –waar ze al jaren woordleerkracht is- een opleiding in de Vertelkunst. Beginnende en gevorderde vertellers leren er vertellen met alles wat ze in huis hebben: met hart en ziel, hand en poot, huid en haar… van kop naar staart! M.a.w. een opleiding waarin het ‘pure vertellen’ centraal staat en langs alle kanten besnuffeld en geproefd wordt.

  miaMia Verbeelen (Antwerpen BE).
  Regelmatig geeft Mia vertelworkshops in Frankrijk en Duitsland, voor leerlingen die Nederlands als vreemde taal leren. Sinds 2006 is zij als vertelster en workshopleider werkzaam in Het Sprookjeshuis in Deurne bij Antwerpen.

  Workshops zondag

  ab luchtfoto kleinKeuzeworkshops zondag

  Als het maar even kan dan is de zondagmiddag tijdens de Verteldriedaagse in handen van gastdocenten. We kijken altijd op de deelnemerslijst of er namen op staan van mensen waarvan wij weten dat ze ons iets kunnen leren over een bijzonder onderwerp.

  Lees binenkort meer!

  alden biesen